Wędzenie jest metodą konserwacji żywności: mięsa, ryb, serów itp. za pomocą dymu. W wyniku tego procesu wędzone produkty uzyskują specyficzny zapach, smak i trwałość. Warto wiedzieć, że na wysoki gatunek wędzonek zasadniczy wpływ ma odpowiednia wędzarnia. Oferujemy Państwu wyjątkową możliwość samodzielnego wędzenia swoich ulubionych artykułów spożywczych w zaciszu swojego ogródka.
Dane techniczne:
- Regulacja ujścia dymu od góry (górna ściana)
- Regulacja dopływu powietrza od dołu (dolne drzwi z przodu)
- Posiada termometr do 120 stopni
- Wykonana z blachy grubości 1,5mm
- Od zewnątrz pomalowana na czarno metodą proszkową
- Od wewnątrz zakonserwowana olejem jadalnym
- W zestawie: 2 drewniane kołki, 6 haków (3 małe + 3 duże), siatka do wędzenia na leżąco, rozpraszacz dymu, popielnik
- Rozmiar wędzarni (SZERxGŁxWYS): 38x38x160cm
- Waga ok. 50kg
- WYSOKA JAKOŚĆ WYKONANIA, MADE IN POLAND
Opis produktu:
Wędzarnia ogrodowa daje Ci możliwość wędzenia własnych wyrobów w komfortowych warunkach: przy domu, na balkonie czy w ogrodzie. Wędzarnia ogrodowa Hamburg jest produktem wolnostojącym przeznaczonym wyłącznie do użytku zewnętrznego. Posiada specjalnie zaprojektowaną podstawę, która zwiększa stabilność i zapobiega wywracaniu się. Wędzarnia Hamburg jest podzielona na dwie zasadnicze części. Dolna część „palenisko” znajduje się w dolnej komorze, w której umieszczamy materiał palny. Górna część jest komorą roboczą wędzarni. Komora ta wyposażona jest w zawieszenia oraz 2 drewniane kołki do mocowania haków, na których wieszamy produkty przeznaczone do wędzenia. W dolnej części komory roboczej znajduje się rozpraszacz dymy, dzięki któremu wyroby będą równomiernie uwędzone. Regulowanie temperatury wędzenia, dopływu powietrza czy ujścia dymu odbywa się w bardzo prosty sposób za pomocą otworów znajdujących się w dolnej i górnej części obudowy. Dzięki wbudowanemu termometrowi z łatwością ustawisz odpowiednią temperaturę wędzenia. Dla zwiększenia żywotności oraz samej estetyki produktu zewnętrzna strona obudowy została pomalowana czarną farbą metodą proszkową, a blacha o grubości 1,5mm z której wykonano obudowę znacząco wpływa na jej trwałość i stabilną konstrukcję. Co czyni go bardzo solidnym produktem na tle podobnych 2-3 sezonowych wędzarni. Nasz produkt pozwoli Ci cieszyć się z użytkowania przez przynajmniej 10-15 lat bez obaw o przepalenie.